Výroba vína v malých a středních vinařstvích na Jižní Moravě je tradičním odvětvím, často za využívání osvědčených technik a technologií, jež jsou používány mnohdy desítky let. Vzhledem ke stále rostoucím legislativním a ekonomickým tlakům a také požadavkům na kvalitu produktu se však i toto odvětví vyvíjí a modernizuje. Jednou z nejperspektivnějších a stále využívanějších technologických metod zdokonalení procesu výroby vína jsou v současnosti membránové technologie. Mikrofiltrace, neboli takzvaná „cross-flow filtrace“, vína je známou technikou, která se běžně používá v západní Evropě, Americe či Austrálii jako alternativa k tradiční křemelinové a deskové filtraci. Mikrofiltrace zajišťuje 100% mikrobiologickou stabilitu vína, oproti tradičním technikám je rychlá a ekonomicky výhodná. Je vhodná především pro finální filtraci před lahvováním vína, případně pro číření vína a za účelem zastavení kvašení.
Z těchto důvodů Česká membránová platforma v rámci projektu ARoMem a ve spolupráci s Ústavem vinohradnictví a vinařství ZF Mendelu v Brně, společnostmi MemBrain s.r.o. a Ircon uspořádala seminář Moderní membránové technologie ve vinařství, na kterém byly prezentovány membránové technologie využívané při filtraci vína a taky zkušenosti místních vinařů. Ve spolupráci s Ústavem vinohradnictví a vinařství ZF Mendelu v Lednici bylo v rámci rozsáhlé filtrační kampaně v letech 2011–2013 na Jižní Moravě přefiltrováno několik desítek vzorků vín různých odrůd a s vynikajícími výsledky byly odzkoušeny dva typy mikrofiltračních jednotek určených pro segment malých a středních vinařství. Na závěr semináře se účastníci zapojili do diskuse o zkušenostech s používáním cross-flow filtrace a o posouzení jejího vlivu na kvalitu vína.
Přidat komentář