V letošním roce byl workshop rozšířen i o problematiku inovací v dalších segmentech potravinářského průmyslu, zejména při zpracování cereálií a masa. Program byl zahájen rekapitulační přednáškou Ing. Jana Drbohlava, CSc. z VÚM Praha o využití membránových technologií v oblasti výroby tvarohu a jogurtů. Zejména se ukázala možnost zakoncentrovat odpadní syrovátku z výroby termotvarohu a koncentrát vracet do výroby. Tím lze dosáhnout zajímavých úspor ve spotřebě mléka aniž by tím byla ohrožena kvalita produktu-tvarohu.
V přednášce Ing. Lucie Jurkaninové, Ph.D. z VŠCHT Praha byly rozvedeny aktuální trendy při zpracování obilovin na produkty, které mají menší glykemický index a jsou tak vhodnou stravou pro správnou funkci zažívacího traktu člověka. Pokračuje trend využití celozrnných obilovin a bezlepkových výrobků .
V přednášce Ing. Jiřího Ečera z MemBrain s.r.o. byl popsán způsob regenerace membrán v elektrodialyzérech ,na kterých se odsolují různé druhy syrovátek. Využití chlordioxidu se ukazuje být možností jak čistit membrány od nánosů organických látek na membránách a využít současně i příznivých antiseptických vlastností chlordioxidu na omezení nežádoucího růstu mikroorganismů v syrovátce.
Po přestávce se ujal slova prof. Ing. Pavel Dostálek, Ph.D z VŠCHT Praha a seznámil účastníky semináře s využitím filtrace a membránové filtrace zvláště v pivovarství. Závěrem této přednášky je skutečnost, že křemelina zatím dominuje v technologii filtrace piva, ale že jsou i zajímavé možnosti využít místo křemeliny keramické, popřípadě organické membrány, které zajistí také požadovanou kvalitu piva.
Ing. Vladimír Pour, CSc. ve své přednášce ukázal na možnost využití membránových technologií pro filtraci krve (hovězí, vepřová) a získávat tak cenné produkty z krve místo současné likvidace krve v kafileriích.
Na závěr pak vystoupil doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. s přednáškou o současných inovačních trendech v masném průmyslu. Zejména byly v přednášce zmíněny nové postupy při porážce na jatkách, a to jak v případě skotu, prasat tak i drůbeže,
Účastníci workshopu vznesli na přednášející řadu dotazů a k diskuzi byla využita jednak přestávka tak i čas po skončení přednášek. Tento typ workshopu si našel své účastníky a bude pořádán i v následujících letech.
Přidat komentář