V roce 2015 byl zahájen projekt QJ 1510341 Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi (zkráceně KUSmem).
V roce 2015 se uskutečnil první ročník workshopu MEMPROPO – Membránové procesy pro potravinářství. V letošním roce proběhl 13. října 2016 jeho druhý ročník a to opět v Membránovém inovačním centru ve společnosti MemBrain s.r.o. – Stráž pod Ralskem.
Workshopu MEMPROPO 2016 se zúčastnilo přes třicet účastníků z celé České republiky, přítomni byli zástupci mlékárenského i pekárenského průmyslu a pracovníci výzkumu a vývoje. Účastníci workshopu se seznámili se základy membránových technologií a s jejich aplikacemi v potravinářském průmyslu. Vyslechli i základní informace o průběhu projektu KUSmem. Pro zájemce byla ještě uspořádána exkurze do laboratoří společnosti MemBrain. Další seminář se uskuteční opět za rok a o termínu jeho konání budou zájemci včas seznámeni.
První přednáška Ing. Hany Jiránkové, Dr. z Univerzity Pardubice Základy membránových procesů a jejich aplikace v potravinářství byla obecnějšího rázu a týkala se přehledu využití membránových technologií v celé šíři potravinářského průmyslu.
Další přednášky již byly cíleně zaměřeny na první výsledky projektu KUSmem.
V práci Vliv provozních parametrů mikrofiltrace kyselé syrovátky na výkon zařízení a obsah mikroorganismů v permeátu autorů V. Dráb, J.Forejt, J.Sokolík, Š.Havlíková z Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o. , Tábor, byl sledován vliv teploty (30-50 °C), tlaku (3-5 bar), předfiltrace syrovátky (1,5 µm) a porozity keramických membrán (0,8 a 1,4 µm) na průtok permeátu a jeho mikrobiální čistotu.
Přednáška M. Kavkové z Výzkumného ústavu mlékárenského s.r.o , Tábor, na téma Vliv syrovátkového fermentu s propionátem na růst a vývoj potravinářských plísní byla zaměřena na ověření a porovnání antifungálního efektu syrovátkových fermentů s obsahem propionátu vůči pěti významným potravinářským plísním.
Na tuto přednášku navazovala práce Praktické využití a testování fermentované syrovátky v pekařství D. Havelkové ze společnosti Zeelandia spol. s r.o., Malšice.
V přednášce Demineralizace směsi syrovátek a jiných alternativních surovin pomocí elektrodialýzy autorů J. Ečer a A. Merkel ze společnosti MemBrain s.r.o., Stráž pod Ralskem, byly představeny výsledky elektrodialýzy různých typů syrovátky.
V závěrečné přednášce Využití koncentrátu syrovátkových bílkovin a koncentrátu všech bílkovin mléka z ultrafiltrace syrovátky nebo mléka ke zlepšení výtěžnosti výroby tvarohů a jogurtů autorů Michael Binder1, Jan Drbohlav 1, Marta Pechačová 1, Jan Jarmar2 z 1 - Výzkumný ústav mlékárenský, s.r.o, Praha, a 2- Bohušovická mlékárna a.s, Bohušovice nad Ohří byly zhodnoceny výsledky přídavku syrovátky do výroby jogurtů.
Podrobnější popis workshopu a jednotlivých přednášek si můžete stáhnout ZDE.
Pozvánka: http://www.czemp.cz/cs/aktuality/pozvanka-na-seminar-membranove-procesy-...
Přidat komentář