Czemp

Česká membránová platforma
MEMPUR 2021Publikace CZEMPWorkshop studentských prací 2020ZařízeníMembrána

MEMPROPO 2018 - závěr projektu KUSmem

16. únor 2019 - 8:42 -- MS
Kategorie článku: 
MEMPROPO 2018

V Membránovém inovačním centru ve Stráži pod Ralskem se 18. října 2018 konal již čtvrtý ročník workshopu MEMPROPO – Membránové procesy v potravinářství. Uskutečnil se v závěru projektu Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi (zkráceně KUSmem).

Na workshopu byly jednak představeny výsledky projektu KUSmem a dostalo se i na seznámení se a aktuálními směry vývoje membránových technologií. Právě s touto přednáškou vystoupila Ing. Hana Jiránková, Dr. a uvedla příklady nových aplikací tlakových membránových procesů v potravinářském průmyslu. Ing. Jiří Ečer se ve svém příspěvku Složení mlékárenských produktů v závislosti na stupni odsolení pomocí elektrodialýzy zabýval využitím odsolených mlékárenských produktů jako levnější, ale přitom nutričně kvalitní náhradou mléka při výrobě řady mléčných produktů.

V práci Ing. Miloslavy Kavkové, Ph.D., Ing. Dity Havelkové a Ing. Vladimíra Drába, nazvané Porovnání antifungálního účinku fermentů s obsahem propionátu a komerčních potravinářských protektivních přípravků v testech in vitro se autoři věnovali studiu přídavku antifungálního přípravku získaného z kyselé syrovátky fermentací na trvanlivost toustových chlebů.  Tato práce byla zásadním přínosem k náhradě propionové kyseliny, která je klasifikována jako přídatná chemická látka v seznamu přídatných látek pod číslem E 280.

V práci Ing. Jana Drbohlava, CSc., Ing. Michaela Bindera, Ing. Petra Roubala, CSc. a Ing. Jana Jarmara nazvané Využití ultrafiltrace k zefektivnění výroby tvarohu a jogurtů byly diskutovány možnosti náhrady mléka syrovátkou získanou ultrafiltrací odpadní syrovátky z výroby termotvarohu. Tato práce ukázala na velké možnosti klasické tlakové membránové filtrace s vhodným filtračním materiálem pro mlékárenskou výrobu.

V poslední práce Ing. Martina Slabého a Ing. Alexandra Mikyšky byla prezentována činnost VÚPS v oboru membránových technologií. VÚPS se sice projektu KUSmem neúčastnil, zabývá se však využitím tlakových membránových technologií při výrobě piva. V práci Vliv kvasného kmene na filtrovatelnost piva byly uvedeny analýzy piv před filtrací a po filtraci. Z práce vyplynulo, že české kvasnice k výrobě piva jsou výrazně lepší než zahraniční.

Pozvánka: http://www.czemp.cz/cs/aktuality/pozvanka-na-workshop-mempropo

Přidat komentář

Filtrované HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
CAPTCHA
Tento test má za úkol vyzkoušet zda jste skutečný uživatel a zabránit spamovacím robotům v jejich aktivitě.

Kontakt

Fakturační údaje:

Česká membránová platforma, z.s.
Mánesova 1580
470 01 Česká Lípa

IČ: 22688218
DIČ: CZ22688218

tel. +420 724 959 544
e-mail: info(at)czemp.cz

...