MEMPROPO 2019 - Membránové procesy v potravinářském průmyslu a možnosti inovací
Na workshopu vystoupí specialisté z oboru mlékárenství, cereálií, pivovarství a masného průmyslu. Registrace na workshop je zde. Témata přednášek jsou následující:
- Využití membránových procesů v mlékárenství
- Trendy výzkumu a vývoje cereálních výrobků
- Využití membránových technologií v pivovarství
V současné době v pivovarství stále převládá tradiční způsob filtrace piva, kdy se na svíčkové filtry naplavuje křemelina. Tím však vzniká její velké odpadní množství, u kterého se stále hledá následovné plnohodnotné využití. Otázka moderních trendů a snížení ekologického dopadu výroby postihuje i pivovarský průmysl a právě membránová filtrace piva nabízí zajímavé řešení této problematiky. Ta totiž pro svůj průběh nevyžaduje filtrační materiál jako je křemelina. Zhruba od 70. let 20. století se začínají objevovat studie, které se zabývají tématem membránové filtrace a její aplikace v pivovarech. Přestože se tato technika v průmyslovém měřítku objevuje už od konce 80. let 20. století, zaujímá pouze 10 % trhu, jelikož se stálé potýká s významným nedostatkem. Průběh je totiž značně limitován jevem, který způsobuje zanášení pórů membrány a v anglosaské literatuře je označován jako „fouling“. Toto zanášení pak snižuje efektivitu filtračního procesu a zvyšuje provozní náklady. Kromě membránové filtrace piva se v pivovarství začínají objevovat i aplikace membrán na regeneraci louhových roztoků používaných pro sanitaci. - Inovace v masném průmyslu
- Membrány v masném průmyslu
Program workshopu:
09:00 – Zahájení, přivítání účastníků a přednášejících
09:05 – Ing. Jan Drbohlav, CSc. – Využití membránových procesů v mlékárenství
09:45 – Ing. Marcela Sluková, Ph.D. - Současné trendy výzkumu a vývoje cereálních výrobků
10:30 – Ing. Jiří Ečer – Využití roztoku chlordioxidu k dezinfekci elektrodialyzačního zařízení v rámci chemického čištění
10:45 – Kávová přestávka
11:05 – Prof. Pavel Dostálek, MSc., Ph.D. - Využití membránových technologií v pivovarství.
11:45 – Doc. Ing. Rudolf Ševčík, Ph.D. - Inovace v masném průmyslu
12:20 – Ing. Vladimír Pour, CSc. – Výzkum membránové separace hovězí a vepřové krve
12:50 – Závěr workshopu
Seminář se koná v zasedací místnosti Potravinářské komory ČR, Počernická 96/272 v Praze 10 - Malešicích. Kapacita sálu je 50 osob.