
Program workshopu je následující:
8:00 - 9:00 | Registrace účastníků workshopu v přednáškovém sále |
9:00 - 9:05 | Zahájení workshopu |
9:05 - 10:35 | Odborný program |
10:35 - 10:55 | Přestávka na občerstvení |
10:55 - 11:55 | Odborný program |
11:55 - 12:10 | Závěr |
První přednáškou je Výroba agrogelů s využitím kyselé syrovátky a odpadů ze zpracování syrovátky membránovými procesy, kterou přednese Ing. Jan Drbohlav, CSc. z VÚM s.r.o. Tato práce navazuje na program KUSmem (Komplexní udržitelné systémy v rámci Ministerstva zemědělství) , v rámci tohoto programu bylo pořádání workshopů zahájeno a pokračuje i po skončení aktivní fáze projektu ,nyní ve fázi jeho udržitelnosti. Další přednáškou bude Dealkoholizace nápojů pomocí membránových separačních procesů, a s touto přednáškou vystoupí Ing. Marek Šír, Ph.D. z ÚCHOP. Příspěvek se týká popisu hlavních membránových separačních procesů, které lze s úspěchem použít v potravinářském průmyslu při dealkoholizaci nápojů. V této souvislosti je diskutována zejména možnost přípravy nízkoalholického a nealkoholického piva a vína. Další zajímavou přednáškou bude práce Možnosti omezení foulingu při ultrafiltraci mléka a syrovátky, s níž vystoupí doc. Ing. Ladislav Čurda, CSc. Ultrafiltrace je nejvíce využívaným membránovým procesem při zpracování syrovátky, příp. mléka. Zanášení membrán je při cross-flow filtraci omezováno rychlým prouděním separovaného roztoku nad membránou. V příspěvku bude podán přehled dynamických filtračních systémů, které jsou dalším možným řešením foulingu. Budou rovněž uvedeny příklady aplikace rotačních a vibračních membrán.
Po přestávce se představí aplikační přednáška od společnosti ASIO a.s., v níž se posluchači seznámí se zavedeným systémem recyklace vody v bazénech pro privátní použití. Ing. Jakub Peter, Ph.D. z ÚMCH AV ČR a CZEMP,z.s. pak představí práci Technologické cestovní mapy a jejich využití v průmyslu. V práci se ukáže způsob, jak plánovat rozvoj firem ve střednědobém časovém měřítku. Poslední přednáškou pak bude Využití membránových technologií ve sladařství a pivovarství, s níž vystoupí RNDr. Jaromír Fiala, Ph.D. z VÚPS Praha.
Účast na workshopu je bezplatná a je omezena pouze kapacitou přednáškového sálu. Workshop je pořádán ve spolupráci České membránové platformy, z.s., České technologické platformy pro potraviny a Ústavu chemie ochrany prostředí na VŠCHT Praha. Účastníci obdrží sborník přednášek. Přihlášky je možné podávat pomocí přihlašovacího formuláře.
Přidat komentář