Czemp

Česká membránová platforma
Publikace CZEMPLMŠ fotoZařízeníMembránaPlocha

Seminář MEMPROPO 2017 ukázal výsledky projektu KUSmem

27. říjen 2017 - 10:24 -- czemp
Kategorie článku: 

V prostorách Potravinářské komory ČR (PK ČR) v Praze se uskutečnil 18. října 2017 v pořadí již třetí ročník semináře MEMPROPO – Membránové procesy v potravinářství. Zúčastnilo se ho několik desítek účastníků z vysokých škol, výzkumných ústavů a potravinářských firem. Seminář se uskutečnil v rámci projektu KUSmem - Nové technologické postupy s využitím membránových procesů poskytující nové potravinářské produkty se zlepšenými nutričními a uživatelskými vlastnostmi QJ1510341 v programu Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 „KUS“ s počátkem řešení projektů v roce 2015, který vyhlásilo Ministerstvo zemědělství. Seminář byl uspořádán spoluprací České technologické platformy pro potraviny při PK ČR a České membránové platformy (CZEMP), které mají v náplni své práce diseminaci výsledku projektu KUSmem. 

Na semináři byly prezentovány výsledky projektu KUSmem podle jeho jednotlivých dílčích cílů, vedle toho však byl na semináři uveden i příspěvek Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského (VÚPS) na téma využití membránových technologií při zpracování českého piva.

Ing. Petr Roubal, CSc., ředitel Výzkumného ústavu mlékárenského, Praha, (VÚM) seznámil účastníky semináře se strukturou projektu KUSmem.  Poté vystoupil doc. Ing. Milan Šípek, CSc. s přednáškou na téma Membránové separace – technologie 21. století. V přednášce byly zrekapitulovány základní membránové technologie počínaje běžnou filtrací až po nanofiltrace, dále technologie reverzní osmózy, elektrodialýzy , pervaporace a dělení plynných směsí.

Ing. Karel Štěrba, Ph.D. potom přenesl přednášku na téma Filtrovatelnost Českého piva na membránových filtrech. Tato přednáška ukázala, že se pokroky v membránových technologiích dají výborně uplatnit i v jiných potravinářských oborech než jenom ve zpracování mléka. Tato přednáška rovněž položila kvalitní základ spolupráce mezi Českou membránovou platformou a VÚPS Praha.

Po krátké přestávce pak proběhl blok přednášek řešitelů projektu KUSmem. Ing. Jiří Ečer z výzkumné organizace MemBrain, Stráž pod Ralskem, zaměřil svou práci Separace vysrážených fosfátů z koncentrátu solí po elektrodialýze syrovátky pomocí dekantační odstředivky na další zpracování zasolených roztoků po elektrodialýze syrovátky.  Nerozpustné fosfáty by bylo možné po úpravě po vysrážení separovat a významně tím snížit solnost odpadních vod po elektrodialýze syrovátky.

Ing. Michael Binder z VÚM seznámil ve své přednášce Užití ultrafiltrace pro zvýšení efektivnosti výroby jogurtů přítomné s tím, jak pomocí ultrafiltrace zvýšit koncentraci tuků a bílkovin v odpadní syrovátce a koncentrát využít jako kvalitní náhradu mléka při výrobě jogurtů.

Ing. Dita Havelková ze společnosti  Zeelandia, Malšice, se ve své přednášce Doplněk organických kyselin jako efektivní podpora antifungálního účinku syrovátkového fermentu s propionátem na růst a vývoj potravinářských plísní zabývala využitím syrovátkového fermentu s obsahem propionátu jako antifungálního přípravku pro pekařské výrobky. Výhodou tohoto fermentu je , že dokáže nahradit přídavek kyseliny propionové do pekařských výrobků, což je klasifikováno jako přídatná látka s povinností uvádět ji na obalu jako tak zvané “éčko”.

Ing. Jan Jarmar z Bohušovické mlékárny, Bohušovice, ve svém příspěvku Spolupráce s Výzkumným ústavem mlékárenským při řešení výzkumných projektů a využití výsledků v praxi ocenil dlouholetou spolupráci Bohušovické mlékárny s VÚM a projekt KUSmem uvedl jako jeden z pozitivních příkladů této spolupráce.

K semináři byl vydán sborník, o který je možné požádat buď na ČTPP při PK ČR (Ing. Dana Gabrovská, Ph.D.) gabrovska@foodnet.cz  nebo v CZEMP na info@czemp.cz .

Přidat komentář

Filtrované HTML

  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Povolené HTML značky: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.

Plain text

  • Nejsou povoleny HTML značky.
  • Webové a e-mailové adresy jsou automaticky převedeny na odkazy.
  • Řádky a odstavce se zalomí automaticky.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

Kontakt

Fakturační údaje:

Česká membránová platforma, z.s.
Mánesova 1580
470 01 Česká Lípa

IČ: 22688218
DIČ: CZ22688218

tel. +420 724 959 544
e-mail: info(at)czemp.cz

...