
Program workshopu MEMPROPO 2025
Místo konání: VŠCHT Praha, knihovna ÚTVP budova B
Časový harmonogram:
9:30 – 10:00 hodin – Registrace
10:00 – 10:05 - Zahájení workshopu (Jan Bartoň, CZEMP)
10:05 – 10:40 ODSOLOVÁNÍ VODY POMOCÍ MEBRÁNOVÉ DESTILACE V POTRAVINÁŘSTVÍ (Marek Šír, Zuzana Honzajková, Yvonne Ouma, VŠCHT Praha)
Příspěvek je zaměřen na aplikaci technologie membránové destilace MD v oblasti úpravy vody. Úvodní část shrnuje principy a varianty uspořádání MD (přímá, vakuová, air gap), uvádí klíčové provozní parametry (tok permeátu, specifická spotřeba energie – SEC, termální účinnost – TE a udává technické srovnání MD s běžnými metodami (RO, odparka). Největší aplikační potenciál lze hledat v rámci mlékáren (odsolování syrovátky, regenerace solných lázní pro zrání sýrů), plniček minerálních vod (úprava mineralizace), pivovarů (redukce zasolení a objemu koncentrátů z RO), cukrovarů či lihovarů (zpracování zasolených výpalků) a závodů na zpracování zeleniny (úprava slaných nálevů pro konzervaci zeleniny).
10:40 – 11:15 Současné využití elektromembránových procesů v průmyslu (Michal Jirdásek, MEGA a.s.)
Firma MEGA a.s. je předním světovým výrobcem elektro membránových procesů, které nachází své uplatnění v řadě průmyslových aplikací. Díky své inovativnosti a flexibilitě jsou technologie elektrodialýzy (ED) a elektrodeionizace (EDI) lukrativní náhradou starších technologií, či je dovedou efektivně doplňovat s cílem získání lepšího produktu, lepší výtěžnosti a ekonomiky celého projektu. V prezentaci se převážně zaměříme na dvě oblasti využití elektromembránových procesů v mlékárenství a obecně při zpracování vod. V mlékárenství je elektrodialýza přínosná nejen pro zlepšení kvality zpracovávaného produktu, tedy jeho odsolení, ale také pro pozitivní efekt na další technologické celky procesní linky, jako je snížení scalingu na odparkách a menší tvorba melasy.
11:15 – 11:45 – Přestávka
11:45 – 12:20 VYUŽITÍ NANOVLÁKENNÝCH MEMBRÁN V PROCESU FILTRACE ALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ (Milena Johnová, Bohumil Kopečný, Tomáš Janoušek, Marcela Kubalíková, TU Liberec)
Příspěvek se bude věnovat možnostem využití nanovlákenných membrán připravených AC elektrospinningem v procesu filtrace alkoholických nápojů. Budou představeny výsledky jednotlivých komparativních testů zaměřených na filtraci ovocných destilátů a medoviny přes vyvíjené nanovlákenné membrány a komerční celulózové desky za účelem odstranění nerozpuštěných látek způsobujících nežádoucí zákal. Sledována byla hydraulická výkonnost membrán, rychlost zanášení a kvalita výstupu. Dále byla řešena problematika použití těchto membrán ve stávajících deskových filtrech a jejich vhodné utěsnění. S ohledem na vysokou propustnost a současnou schopnost separovat i velmi malé částice pod 0,5 µm představují tyto membrány i v dalších oblastech potravinářství zajímavou alternativu ke stávajícím filtračním produktům.
12:20 – 12:55 Akční plán projektu MEMGREENTRANS (Jaroslav Raclavský, VUT Brno)
Přednáška bude zaměřena na projekt Membrány v digitální a zelené transformaci průmyslu CZ.01.01.01/07/23_010/0001224, který Česká membránová platforma realizuje od poloviny roku 2023 do června roku 2026. Zásadním výsledkem projektu bude Akční plán, jehož první návrh byl dokončen v září 2024 a finální verze Akčního plánu bude k dispozici v červnu 2026. Další důležitou aktivitou je aktualizace Strategické výzkumné agendy (SVA), na níž se pracuje během roku 2025. Budou prezentovány zejména záměry v oblasti potravinářských technologií.
12:55 – 13:00 Závěr workshopu (Ing. Bartoň, Ing. Šír)
Těšíme se na Vaši účast.
Přidat komentář